CEVİZ AĞACINDA VERİM ÜZERİNE………..Bahçe Tesis (Fidan Dikimi) Sezonu Başlıyor

CEVİZ  de VERİM ÜZERİNE….. Ağacın Verimli olması kadar MEYVE KALİTESİDE çok önemli…..

NEDEN HEP BUNLAR ÜLKEMDE OLUR Kİ……..

(cevizde rekolte, ceviz ağacında verim nedir?,

bir ceviz ağacından 150- 200 kg ceviz alınabilir mi…… soruları üzerine)

 Ceviz yetiştiriciliğinde, tam verim çağında yada 7. – 8. yaşlarında 140-160 kg ürün veren standart bir CEVİZ ÇEŞİDİ nin varlığına dair bilimsel bir kayıt mevcut değildir. Böyle bir şey yok ….. bırakınız 7.- 8. yaşında tam verim yaşında  140- 160kg ürün alınan  standart bir çeşit mevcut değildir…….

Örneğin Maraş 12 (salkım ceviz)  4. yaşında üzerinde 650 kadar meyve olabiliyor. Ancak 10-12. yaşında tam verim çağında ağaç verimi 50 Kg kadar (KSÜ Ziraat Fak Bilimsel veri) …. üstelik salkımlardaki meyve sayısı 8 ile 26 adet arasında değişiyor ( Bakınız Maraş 12 ağaç resmi) ……,   bir ceviz genotipi  3. 4. yaşlarında üzerinde 300- 500 çiçek var diye bu ağacın 4. yaşında 40 kg, 8. yaşında 150 kg ürün vereceği anlamına gelmez…

Reklamı yapılan bu gibi genotiplerin meyve ağırlıkları 8-10 gram gibi duruyor… buda ceviz standarlarının altında bir iriliktir.. yani UPOV kiriterlerine göre bu irilikteki ceviz genotipi tercih edilmez… ancak bu gibi ceviz genotipleri ıslah çalışmalarının alt yapısında kullanılmak üzere değerlendirilir….

Meyve yetiştiriciliğinde verimlilik; birim alandan= yani 1 dönümden (1 dekardan) yada 1 hektardan alınan ürün miktarına göre hesaplanır.

Dünya ceviz yetiştiriciliğinde alınan en iyi verim değerleri;  bir dönümde (tam verim çağındaki 12- 15 adet ağaçtan); 500- 750 kg (yani ağaç başına 45-65 kg)  arasında değişmektedir.

Ükemiz de yaşları 60-80 ve üzerinde yaşta, yarım dönümlük (500 m2) alanı kaplayan devasa anıt ceviz ağaçları vardır ve bu devasa ağaçlardan 80- 100 kg ürün alındığı söylenir!!!!. Ama böyle büyük ağaçlardan dönümde 2 ağaç bulundurabilirsiniz, bu durumda da dönümden en iyi ihtimalle 200-250 kg???  verim alabilirsiniz demektir…..

Lütfen gerçekci olalım hayal dünyasında gezmeyelim, böyle boş beleş verim değerleri ile insanımızı yanıltırsak yarın ceviz yetiştirecek  kimse bulamayız…. ve kaybeden biz dolaysıyla ülkemiz olur…

 

Ceviz hattı, ülkemizde tarımsal hizmet veren ilk sitelerden biridir. Ceviz hattına yıllardır gelen e maillere, yada telefonlara akademik veriler çerçevesinde pratik cevaplar verilmeye çalışılmaktadır. Bu cevaplar için de neredeyse hemen her gün müsbet tepkiler alınmaktadır.

Ceviz hattı, ceviz sevdalı toprak gönüllü Anadolu’mun güzel insanlarına hizmet etmeye ve bilgi paylaşımına devam edecektir.

Ceviz hattına, ceviz yetiştiriciliği ile ilgili genel soruların yanında “son günlerde CEVİZDE AĞAÇ VERİMİ- CEVİZDE ÇEŞİT” gibi iki konuda artan yoğunlukta sorular gelmektedir. Bu konuda çok çarpıcı sorular sorulmaktadır.

Ceviz hattına bizzat sorulan bu suallerden bazıları ile ilgili düşüncelerim siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istedim. İnşallah faydalı olur…

 

Soru 1: çeşit nedir?

En basit haliyle çeşit: Bir meyve türünde, belirlenmiş bazı kriterlere göre (örneğin UPOV), uzun süre üzerinde çalışılıp, verim ve  kalite değerleri bilimsel olarak ortaya konulmuş ve devletin ilgili birimi tarafından tescilenerek milli çeşit listesine kaydı yapılmış bitkisel genotiplere denir.

Üzerinde çalışılmış bir bilimsel verisi olamayan devletin ilgili kurumunda kayıt altına alınmamış bir türe ait genotip ÇEŞİT değildir. Ülkemizde tüm meyve türlerinde olduğu gibi CEVİZ ile ilgili ÇEŞİT Listesi (26 çeşit) Gıda Tarım ve Hay.  Bakanlığı TTSM kayıtlarında bulunmaktadır.

Bakınız http://www.ttsm.gov.tr/TR/belge/1-177/meyve-ve-asma-cesit-listesi.htmlwww.

**************************************************************************

Soru 2: CEVİZ de  AĞAÇ VERİMİ ?….

Bir ceviz çeşidinin ağacından;

4. yaşında; 25kg,     6 .yaşında, 60-70 kg,      7. yaşında 100-115 kg,       8 yaşında 140-160 kg,    9.yaşında 180-200kg   vs vs          ÜRÜN ALINABİLİRMİ

 Soruyu bana soran sevgili okuycumun, bu sorusu geldiğinde iyiki 9. yaşta durdu!!!   Dedim,   yoksa soru devam etseydi 20. yaşta 400 kg ceviz alınır mı bir ağaçtan diye bekledim… ve off çektim……..

CEVAP: Gelen  bu suale..  Şimdi ben ne cevap vereyim. Şaştım kaldım…

Önce bu soruyu bana soran ceviz üretici adayımızın bana şaka yaptığını yada, beni sınadığını zannettim, ısrar edince ciddi olduğunu … vs söyledi ve bana kızarak tekrar etti…. Ben ne deyim Ya rabbi bu soruya…

diyecek lafım yok, yazacak kelime kalmadı…  bunlar benim ülkemde oluyor maalesef…

Çünkü yıllar önce;

Apomiktik ceviz diye bir moda başlatıldı,

Sonra susuz yani kurakta ceviz çok daha iyi olur diye bir şaşa meydana getirildi,

Bunu 40- 50 dekar ceviz bahçelerinden yüzbinler dolar kazanılacağı yaygarası takip etti vs..

Şimdilerde yukarıdaki soru…. Yani  ceviz verimi….

Yani 7. 8. yaşında 140- 150 kg ürün veren ceviz … soruları akın akın gelmeye başladı, Nereden çıktı, kimden geldi, farklı bir ceviz dünyası varda haberim mi yok şaştım kaldım…..

Yok böyle bir şey yok

Yıllardır, ceviz ıslahı, ceviz çeşitleri üzerine çalışmaktayım, ülkemizdeki ve Dünyadaki standart tüm ceviz çeşitleri ile ilgili ya çalışma yaparak sonucunu gördüm, yada ilgili akademik yayınları okuyarak ceviz çeşitleri ile ilgili bilgiler okudum, derledim … ama böyle bir veri böyle bir verim değerine rastlamadım okumadım, kimsede okumamıştır rastlamamıştır.

Milli ve uluslar arası tüm ceviz toplantılarına katılırım, cevizle ilgili tüm kaynakları inceledim ama böyle verim değerine sahip bir çeşidin varlığı ile ilgili bilimsel veriye şahit olmadım.

Dünya ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi  ABD ve diğer ülke kaynaklarına göre verimli sayılan standart bir ceviz ağacının tam verim çağındaki(10 yaş sonrası) ürün miktarı 45-65kg/ağaç dır. Ülkemiz verimli çeşitlerin verimi de buna yakın değerlerdir. Konuyu daha uzatmaya gerek yok.

 **Konu basit mantık çerçevesinde incelendiğinde sonuca gitmek çok basittir;

4. yaşında 20-30 kg !..?5. yaşında 35-45 kg  !..?                                                                                             ……………………..  4. yıldan- 5. Yıla  ürün  Artış miktarı: +15 KG  6. yaşında 60-70 kg !..?                                  ……………………..     5.yıldan – 6. Yıla ürün  Artış miktarı: +25 KG 7. yaşında; 100-115 kg !..?

                                ……………………..     6.yıldan- 7. Yıla ürün  Artış miktarı: +40 KG

8. yaşında;140-160 kg !..?

                             ……………………..        7. yıldan- 8. Yıla ürün  Artış miktarı: +40 KG

9. yaşında; 180-190kg !..?

 

***Standart Bir Ceviz Çeşidine ait “Tek Bir Ceviz Ağacından”; Bu verim değerlerinin alındığına dair bir araştırma yada  bilimsel makaleye rastlamadım.

Gelişme çağındaki bir ceviz ağacının bir önceki yıla göre veriminin bir sonraki yılda  25-40 kg artması mümkün değildir.

DÜNYA akdemik kaynaklarında, Tam verim çağında 140-160 kg ürün veren standart yada herhangi bir CEVİZ ÇEŞİDİ nin varlığına dair bilimsel bir kayıt mevcut değildir.   

 

 

Allah aşkına bir ağaç her yaşta (takip eden her bir yılda) 25- 40 kg ürün artıracak kadar gelişir mi, büyürmü? biraz mantık lütfen,

Bir ağacın gelişmesi ve sürgün verme yeteneği; bitki fizyolojisi ve çevre şartları ile ilgilidir. En yüksek gelişmede bile bir ceviz ağacı yaş başına maximum 3- 10 kg verim artışı sağlayabilir.

Bir ceviz ağacının her gelişme yılında 25-40 kg daha ürün verecek ölçüde gelişmesi, bitkisel Fizyoloji veya Botanikle izah edilemeyecek kadar gerçekten uzaktır.

 8 veya 10  yaşındaki bir ceviz ağacını köküyle gövdesiyle yaprağı ile tartsanız  150  kg   gelir mi!!!!!  :) )

Ben böyle bir duruma itibar etmem…

Yaklaşık 20 yıldır ceviz ile ilgili çalışma yapan bir araştırıcı olarak, bilgilerimi pratik olarak paylaşmak istedim. Problemin çözüm yeri elbette devletimizin ilgili kurumlarıdır.

 

***************************************************************************

Soru 3. BODUR CEVİZ VARMIDIR

 

Cevap: Yoktur, bu konu üzerinde daha fazla yazı yazmak bile israftır.

 

**************************************************************************

Soru 4. AŞISIZ CEVİZ OLURMU?

 

Cevap: Olur! Ama Ağaç olur,  olur ama ne idiüğü belli olmayan, standarttan uzak genetik açılımlı ceviz tipi olur. Yani 100 adet aşısız ceviz diken bir üreticimizin, bahçesinde birbirinden farklı 100 ceviz tipi var demektir. Bahçesinde fenolojisi farklı, pomolojisi ayrı ayrı olan yani standart olmayan 100 ceviz tipi nasıl pazarlanır. Yetiştiricilik tekniğindeki zorluklara değinmeye bile gerek yok.

 

Doğrusu nedir…  BÖLGEYE UYGUN STANDART BİR ÇEŞİTLE AŞILANMIŞ     “SERTİFİKALI  AŞILI FİDAN” dikimi…

Doç. Dr. Mehmet SÜTYEMEZ

KSÜ Ziraat Fak

sutyemez@ksu.edu.tr

K.MARAŞ

 

**********************************************************************************

Ceviz ÇEŞİDİ Seçerken Dikkat

İYİ BİR CEVİZ ÇEŞİDİNDE ARANAN ÖNEMLİ ÖZELLİKLER

a- Bitki (Ağaç) Özellikleri
Verimlilik Durumu→ Çok verimli olmalı ( 50 kg/ağaç ve üzeri ) ** Maraş 18, Chandler gibi
Yan Dal Verimi→ Yüksek Olmalı ( %85 ‘in Üzeri )** Maraş 18, Chandler, Kaman 1, gibi
Yapraklanma Durumu→ (Bölgenin ilkbahar don riski olan dönemine göre Geç yapraklanmalı) ** Franquette, Chandler, Kaman 1 , Maraş 18 gibi
Çiçeklenme Özelliği → (Homogamy tercih sebebidir. Çeşitlerin tozlayıcı problemi olmamalı)
Hastalık ve Zararlılara Dayanım→ Dayanıklı Olmalı (antraknoz, iç kurdu)

b- Meyve Özellikleri
Meyve İriliği→ Extra ** Maraş 18, Sütyemez 1, Serr gibi
Kabuklu Ağırlık → Yüksek (12 gramın Üzeri) ** Maraş 18, Sütyemez 1, Serr gibi
İç Ağırlığı → Yüksek (6 gramın üzeri) ** Maraş 18, Chandler, Kaman 1, Serr gibi
İç Oranı → Yüksek (%50’nin Üzeri) ** Maraş 18, Kaman 1, Şebin, Sütyemez 1, Serr gibi
Kabuk Kalınlığı → İnce (0,85- 1.20 mm)
Kabuğun Kırılma Kolaylığı (KabuktaYapışma=Kabuk Sertliği)→ Kolay
İçin Tüm Çıkma Oranı → %100 ** Maraş 18, Chandler, Kaman 1, gibi
Dolgun İç Oranı → %100 ** Maraş 18, Kaman 1 gibi
Sağlam İç Oranı → %100
Kabuk Pürüzlülüğü → Düz ** Maraş 18, Sütyemez 1, gibi
Dış Kabuk Rengi → Açık sarı ** Maraş 18, Chandler, Kaman 1, Sütyemez 1, Serr gibi
İç Rengi → Beyaz, Açık sarı ** Maraş 18, Chandler, Kaman 1, Sütyemez 1, Serr, Şebin gibi
İç Damarlanma Durumu → Düz, Az , ** Maraş 18 gibi

BÖLGEYE CEVİZ ÇEŞİDİ SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK PRATİK DİĞER HUSUSLAR

Yukarıdaki çeşit ile ilgili özellikler yanında

1- TOPRAK YAPISI: Ceviz yetiştiriciliği yapılacak yerin toprak yapısı genel anlamda meyve yetiştiriciliğine uygun yapıya (ağır olmayan, bitki besin elementleri açısından zengin geçirgen toprak) sahip olmalıdır. Ya da toprakta iyileştirme çalışması mutlaka yapılmalıdır.

2- İKLİM DURUMU:
a- Yaz Sıcakları: Yüksek Yaz sıcakları meyvelerde güneş yanıklığı nedeniyle iç kararması meydana getirmektedir. Buda meyve iç kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu yüzden yaz sıcaklarının yüksek olduğu yerlerde güneşin etkisine daha dayanıklı çeşitler seçilmeli ya da güneş yanıklığına karşı tedbirler alınmalıdır.

b- İlkbahar geç donları: Sık ve genelde ilkbahar geç donlarının görüldüğü yerlerde mutlaka geç yapraklanan çeşitler tercih edilmelidir.

c- Kış Soğukları: Kış soğuklarının ani ve sert düştüğü yerlerde ceviz yetiştiriciliğinde çok dikkatli olunmalıdır. İlla ceviz yetiştirilecekse mutlaka vegatatif gelişme döneminde (yaz gelişme dönemi) besleme ve sulama gibi faktörlere dikkat edilmelidir. Ayrıca kış üşümelerine karşı klasik tedbirler alınması konusunda her an dikkatli olunmalıdır.
Ayrıca bölgenin rakımı; yaz sıcaklıkları (güneş yanıklıkları), oransal nem (antraknoz gibi hastalıklar) durumu ve soğuklama ihtiyacının giderilmesi açısından ceviz çeşidi seçimi için çok önemlidir. Ceviz yetiştiriciliği yapılacak bölgede sulama açısından su varlığı çok önemlidir. ****Su yoksa cevizde yoktur. * Düşük rakımlı ve sıcak bölgeler için Chandler çeşidi düşünülebilir.
Sonuç itibariyle çeşit seçiminde genel ceviz yetiştiriciliği kuralları çerçevesinde tüm faktörleri birlikte düşünerek karar vermek esastır.

Seçilecek çeşit ile ilgili alınacak fidanlarda (fidan seçiminde) ismine doğruluk olmazsa olmaz kuraldır ayrıca ;

İYİ BİR FİDANDA ARANAN BELLİ BAŞLI ÖZELLİKLER
İyi Bir Fidan; sağlıklı, kaliteli sertifikalı fidan demektir.

* Hastalıklardan ve Zararlılardan vs (nematod, agrobaketerum gibi) ari olmalıdır
* Fidanın üzerinde yara, kırık, derin çizik, soyuk vs olmamalıdır
* Elbette aşılı olmalıdır (çelikle çoğalan nar zeytin incir gibi bitkiler olmayabilir)
* Aşı yeri kapanmış olmalı,
* İsmine doğru olmalıdır (hangi çeşitle aşılı olduğu bilinmeli)
* Sertifikalı (çeşidi hatta anacını belli olduğunu gösteren belge )
* Gövde düzgün ve pişkin, gözler iyi teşekkül etmiş olmalı,
* Kök sistemi güçlü olmalı (bol saçak köklü olmalı)
* Fidanın anaç kısmı 1-2 yaşlı olmalı
* Çeşit ve anaç gereken boyda ve kalınlıkta olmalı (çok kalın çok boylu bir fidan iyi bir fidan demek değildir).

15 KASIM 2012

Doç. Dr. Mehmet SÜTYEMEZ

KSÜ ZİRAAT FAK,  sutyemez@ksu.edu.tr

533 562 68 46

 

************************************************************************************************************

 

2- CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE  ÇOK ÖNEMLİ TEHDİT

AĞAÇ SARI KURDU (Zeuzera pyrina)

 Meyve yetiştiriciliğinde (başta elma- armut, erik, kiraz ve zeytin olmak üzere) görülen Ağaç Sarı Kurdu, ceviz yetiştiriciliğinde de görülebilen önemli tehdit unsuru zararlılardan biridir. Bu zararlı, ülkemiz ceviz yetiştiriciliği için şu an, birçok hastalıktan (CLRV gibi) daha önemli bir tehdit olarak kendini göstermektedir.

  Bilindiği gibi ülkemiz ceviz yetiştiriciliğinde son yıllarda kayda değer pozitif gelişmeler görülmektedir. Bu gelişmelerle birlikte maalesef bazı olumsuz durumlarda da ortaya çıkmaktadır. Anadolu da Ceviz yetiştiriciliği yapılan bir çok bölgeden, ağaç sarı kurdu ile ilgili şikayetlerde de artışlar görülmektedir.

Yani ülkemiz ceviz yetiştiriciliği için önemli tehditlerden biri maalesef AĞAÇ SARI KURDUNUN verdiği zararlardır. Mutlaka önlem alınmalı mutlaka mücadele yapılmalıdır.

Genel anlamda ülkemizde “Mayıs sonu- Haziran sonu” arasındaki dönemlerde kimyasal olarak, diğer dönemlerde kültürel olarak yapılacak mücadele ile önemli tedbirler alınmış olacaktır.   

Aksi halde ceviz bahçelerinde önemli sıkıntılar hatta ağaç ölümlerinin görülmesi içten bile değildir.

AĞAÇ SARI KURDUNA DİKKAT……. Mücadele Mutlak Şart….

 

CLRV nedir?  

Genel Bir Ceviz Hastalığı mıdır?

Ülkelere Göre Değişen Bir Ceviz  Hastalığı mıdır ?

                                                                                                    CLRV (Kiraz Yaprak Kıvırcık Virusu) 

Son günlerde ceviz yetiştiricilerini ve fidan üreticilerini tedirgin eden önemli bir konu CEVİZDE “CLRV” var mı etkisi nedir? Anadolu cevizi (Juglans regia) için tehlikelimi ? Bütün cevizlerde görülebilirmi? Amerikan Fransız veya Anadolu cevizlerine has bir hastalık mı,  bütün  ceviz  çeşitlerinde görülebilirmi?

Ülkemiz cevizciliğinin geleceği açsından oldukça önemli bir konu çünkü,  kulaktan kulağa dolaşan eksik yada bazı kirli bilgiler, zihinleri fazlasıyla karıştırmaktadır. Eskilerin dediği gibi şuyuu vukuundan daha beter (etkili) hale gelebilir.

Bu yüzden konuyu kamuoyu ile paylaşmayı ve bazı açıklamalarda bulunmayı bir ceviz ıslahçısı olarak kendime bir borç bildim

CLRV , 

  Bir Amerikan bitki hastalığı değildir,

 Amerikan orjinli ceviz çeşitlerine has bir virus hastalığı da değildir.

 “CLRV” adı gibi, Kiraz – Vişne, Zeytin,  Huş ağacı, Kara ağaç ve Ceviz gibi bitkilerde görülebilen virus hastalığıdır. Otsu bitkilerle yoğun olmak üzere ağaç formu bitki materyalleri ilede taşınır.

YANİ GENEL ANLAMDA CEVİZİN GENELİNDE GÖRÜLEBİLME İHTİMALİ OLAN BİR HASTALIKTIR.

Özellikle Juglans regia türü haricindeki diğer türlerin ve paradox anacının kullanıldığı durumlarda hastalığın görülebilme ihtimali daha yüksektir. Amerika ve Fransa da değişik anaçların kullanıldığı ceviz bahçelerinde CLRV virus hastalığına rastlanıldığı ve dayanıklı anaçlar üzerinde çalışmaların yapıldığı bir çok araştırıcı tarafından bildirilmektedir (Germain, 2001; Mc Granahan ve Catlin, 1987).

 CLVR hastalığına Juglans regia nın (Anadolu cevizi) mukavim olduğu bir çok çalışma ile ortaya konulmuştur. Ülkemizde de anaç olarak Juglans regia dan başka hiçbir anaç kullanılamamaktadır. Bu yüzden ülkemizde yapılan ceviz yetiştiriciliğinin bu hastalık bakımından şanslı olduğu ortadadır. Yani ülkemizde üretilen ceviz materyallerinde bu hastalığın olma ihtimali oldukça düşüktür. Bundan dolayı ülkemiz ceviz üreticisi ve yetiştiricilerinin “ bakanlık talimatlarına göre yapılan yetiştiricilikten ve üretilen fidanlardan dolayı müsterih olmaları gerekir.

AKÇA ya göre “Anaç olarak J. regia (Anadolu cevizi) kullanıldığı zaman siyah çizgi (CLRV) riski bulunmamaktadır. Ayrıca Türkiye de J nigra ve paradox anaçları bulunmadığı için, siyah çizgi hastalığı (CLRV) ülkemiz için bir sorun teşkil etmemektedir. (Bknz, “Ceviz Yetiştiriciliği Kitabı “Prof. Dr. Yaşar Akça ” sayfa 307, baskı yılı 2012).

T. C.  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2009 yılında yaptığı yeni yönetmelik değişikliği ile Türkiye de üretilen tüm meyve ve bitkisel materyallerin bitki sağlığı açısından temiz olması için yeniden yapılanma için talimatlar içeren yönetmelik değişikliği yapmıştır. Bu yeni yönetmelik çerçevesinde bitkisel üretim faaliyetlerinin “özellikle ismine doğruluk ve bitki sağlığı” açısından tamamen yeniden yapılanması için çok önemli tedbirler alarak uygulamaya koymuştur.

Yani bitkisel üretim konusunda çalışan tüm kurum ve kuruluşları alt yapılarını yeniden talimatlara uygun olarak kurulmaktadır. Kurulan tüm alt yapılarda başta hastalık ve zararlı olmak üzere tüm organizmalardan temiz olması için tüm analiz ve işlemler bakanlığın ilgili birimi tarafından yürütülmektedir. İlgili yönetmeliğe uymayan yada yenilikleri yerine getiremeyen tüzel veya resmi hiçbir kurum bitkisel üretim alt yapısına sahip olamamaktadır. Yani bitkisel üretim ve dağıtımı yapamayacaklardır.

Bu yüzden 2009 yılından sonraki bitkisel üretim çalışmalarına göre bakanlığın listesine göre analiz ve kontroller yapılmaktadır. Bakanlık daha alt yapıdan tüm bitkisel materyallerin temiz olması için gerekli kuralları koymuştur.

KSÜ Ziraat Fakültesi tesciline ve ıslahçı haklarına sahip olduğu 4 ceviz çeşidi için (MARAŞ 18, SÜTYEMEZ 1, KAMAN 1, ve CHANDLER) bakanlık denetiminde ve gözetiminde 1, 2 ve 3 nolu anaçlık- kalemlik damızlık parsellerini tesis ederek Türkiye ve dünya ceviz üreticilerinin hizmetine sunmuştur. Bitkisel üretime yönelik kurulan kalemlik parsellerinde yönetmelik gereği tüm inceleme ve tetkikler zamanında yapılarak rapor edilmiş ve 1,2 ve 3 nolu üretim (kalemlik) parselleri  kurulmuştur.

KSÜ Ziraat Fakültesine ait bitkisel üretime yönelik bu kalem ve anaçlık parsellerinde periyodik yıllık bakım ve kontroller uluslar arası kurallara uygun bir şekilde, bakanlığın ilgili birimlerince yapılarak kayıt altına alınmaktadır. Ayrıca rutin incelemeler dışında hastalık ve zararlı organizmalar için Fakültemiz ilgili birimi tarafından da sık sık kontroller yapılmaktadır.

 

KSÜ Ziraat Fakültesi tarafından üretilen bitkisel materyaller, ilgili yönetmeliğe göre temiz ve bitki sağlığı açısından tüm tetkik ve analizler yapılmıştır ve periyodik olarak yapılmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur

 

Doç. Dr. Mehmet SÜTYEMEZ

KSÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ

                                           KAHRAMANMARAŞ

Web: www.ceviz.ksu.edu.tr

E mail: sutyemez@ksu.edu.tr

             ceviz@ksu.edu.tr

 


CLRV (Cherry Leaf Roll Virus) KİRAZ YAPRAK KIVIRCIK VİRUSU  Nedir?

 

Hastalık etmeni CLRV, 28 nm çapında izometrik yapıda bir nepovirüstür. Virüs tek sarmal RNA’dan oluşur. CLRV vejetatif üretim materyali ve kamalı nematodlar (Xıphinema coxi, X.diversicaiıdaiıtm ve X.vuittenezi) ile taşınır. Virüs çoğu doğal konukçularında (%0.5-35) ve bir çok otsu konukçuda (% 100) tohumla taşınır. Bu virüsün ceviz, huş ağacı ve karaağaçta polenle taşındığı bildirilmektedir.

 

Belirtileri

Genellikle yapraklarda ve gövdede ortaya çıkar. Hastalığın şiddeti, konukçu ve virüs izolatına bağlıdır.

CLRV ile bulaşık kirazda, özellikle vişnede yapraklar sararır ve yukarıya doğru kıvrılır, yapraklar kırılgan bir yapı kazanır, hassas çeşitlerde erguvani renk oluşur ve bunu genellikle yaprak dökülmesi izler

Bulaşık ağaçlarda çiçeklenme üç hafta kadar gecikir. Çiçeklenmedeki bu gecikme virüsün teşhisinde önemli rol oynar. Hastalık, ağaçta başladığı kısımdan geriye doğru sürekli ilerleyerek gövdeye ulaşır ve ağacın ölümüne neden olabilir. Bu hastalık kirazlarda sınırlı bir ekonomik öneme sahiptir. Virüs bütün sert çekirdekli türleri hastalandırabilmekle birlikte, görülme sıklığı düşüktür.

KONUKÇULARI

  • Doğal odunsu konukçuları: kiraz, vişne, ceviz, zeytin, karaağaç (Ulmus sppj, huş (Betıda spp.), dişbudak (Fraxinus spp.), mürver (Sambucus spp.), kayın (Fagus spp.), ravent (Rheum spp.), kızılcık (Cornus florida), leylak (Syringa vulgaris). 

 

CEVİZDE  “CLRV”

CLRV genelde cevizlerde, Kötü uç büyümesi, yapraklarda parlak sararma, ağacın üst kısımlarında zamansız yaprak dökümleri, ve uç sürgünlerde geriye doğru ölümler

  • Hastalık başlangıçta ince sürgünlerde yılda 20-40 cm arasında, daha sonra  sürgünlerde yılda 1-2 m ilerler.
  • Polenle çiçeğin bulaşmasından 5-10 yıl sonra, hastalık aşı noktasına ulaşır.
  •  Burada dayanıklı anacın reaksiyonu sonucu, ksilem ve floem dokularında nekroz oluşur ve bu nekroz 3-6 yıl içerisinde ilerleyerek aşı noktasını çepeçevre kuşatıp her iki yönde özsu akışını önler.
  • Sadece kabuk altında görülebilen bu nekroza “siyah çizgi” adı verilir. Hastalıklı ağaçlar ilk bulaşan daldan başlayarak yavaş yavaş sararır ve solar.

 

CLRV nin cevizde görülen tipleri

 

Ceviz Sarı Mozayik Virusu (Walnut Yellow Mosaic),  Ceviz Halkalı Leke (Walnut Ring Spot)

Ceviz Siyah Çizgi  (Black Line)****


Juglans regia (Anadolu cevizi) dışında anaç olarak kullanılan tüm ceviz türleri kiraz yaprak leke virüsüne (CLRV) aşırı duyarlıdır. Bu virüsün, bulaşık ağaçların aşı kalemi, tohum ve polenleriyle (özellikle çiçeklenme zamanında) taşınabilmesi nedeniyle, geniş yayılım alanına sahip olduğu tahmin edilmektedir. Bunun yanında bazı nematodların bu hastalığın vektörleri arasında olduğu bildirilmektedir (Mc Granahan ve Catlin, 1987; Ramos, 1998).

Sonuç: CLRV virusu cevizlerde görülebilen bir virus hastalığıdır. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda ülkemiz ceviz yetiştiriciliğinde CLVR virusu ile ilgili önemli bir bulguya rastlanmamıştır. Bu ülkemiz ceviz yetiştiriciliği açısından önemli bir avantajdır. Ancak ceviz yetiştiricilerinin sadece CLVR için değil tüm hastalık ve zararlılara karşı duyarlı olup gerekli titizliği gösterip uzman görüşüne göre mücadeleyi ve yıllık bakımı ihmal etmemelidirler.

 

MÜCADELESİ

*  Virüsten ari sertifikalı üretim materyalleri kullanılmalıdır.

*  Vejetasyon döneminde fidanlıklar kontrol edilerek belirti gösteren fidanlar ayıklanmalıdır.

* Anadolu Cevizi (Juglans regia) türüne ait ceviz tohumlarından elde edilen anaçların kullanılması

* Bahçelerin başta besleme olmak üzere yıllık bakımlarının düzenli ve eksiksiz yapılması ( çünkü CLRV virusu ve diğer hastalıklar zayıf ve bakımsız bahçeleri severler)

 

Doç. Dr. Mehmet SÜTYEMEZ

KSÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ

                                           KAHRAMANMARAŞ

Web: www.ceviz.ksu.edu.tr

E mail: sutyemez@ksu.edu.tr

             ceviz@ksu.edu.tr

 

Before starting our conversation about Viagra, let us mention some facts about ED. You will be surprised to find out that healthy sex life is more than great pleasure and ability to have children. It is the best and only way to guarantee natural training of the male heart, lungs, blood vessels and muscles. It is also the most efficient way of restoring male central nervous system. Normal sex life prevents the development of such severe diseases as stroke, heart attack, generic viagra no prescription high blood pressure (hypertension), diabetes, cancer, neurosis, depression, dementia etc. Now you know that men think the worlds of their erectile function for a reason!

You can buy Viagra in the nearest drugstore if you have a prescription from your doctor. It means, your awkward health disorder becomes public inevitably. Do not be frustrated! Fortunately, you can avoid any publicity at all if you choose to buy Viagra online. Our reliable online pharmacy will offer you top-quality pills from the manufacturer at the best price.

Attention! generic viagra no prescription Do not fail to see your doctor before ordering Viagra online! Use the lowest dose of the drug that works. Never overdose your ‘love pills’ – take only 1 pill about 1 hour before intended intercourse. Never take Viagra repeatedly within 24 hours!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>