İYİ BİR CEVİZ ÇEŞİDİNDE ARANAN ÖNEMLİ ÖZELLİKLER
Verimlilik Durumu→ Çok verimli olmalı ( 50 kg/ağaç ve üzeri ) ** Maraş 18, Chandler gibi
Yan Dal Verimi→ Yüksek Olmalı ( %85 ‘in Üzeri )** Maraş 18, Chandler, Kaman 1, gibi
Yapraklanma Durumu→ (Bölgenin ilkbahar don riski olan dönemine göre Geç yapraklanmalı) ** Franquette, Chandler, Kaman 1 , Maraş 18 gibi
Çiçeklenme Özelliği → (Homogamy tercih sebebidir. Çeşitlerin tozlayıcı problemi olmamalı)
Hastalık ve Zararlılara Dayanım→ Dayanıklı Olmalı (antraknoz, iç kurdu)
Meyve İriliği→ Extra ** Maraş 18, Sütyemez 1, Serr gibi
Kabuklu Ağırlık → Yüksek (12 gramın Üzeri) ** Maraş 18, Sütyemez 1, Serr gibi
İç Ağırlığı → Yüksek (6 gramın üzeri) ** Maraş 18, Chandler, Kaman 1, Serr gibi
İç Oranı → Yüksek (%50’nin Üzeri) ** Maraş 18, Kaman 1, Şebin, Sütyemez 1, Serr gibi
Kabuk Kalınlığı → İnce (0,85-
Kabuğun Kırılma Kolaylığı (KabuktaYapışma=Kabuk Sertliği)→ Kolay
İçin Tüm Çıkma Oranı → %100 ** Maraş 18, Chandler, Kaman 1, gibi
Dolgun İç Oranı → %100 ** Maraş 18, Kaman 1 gibi
Sağlam İç Oranı → %100
Kabuk Pürüzlülüğü → Düz ** Maraş 18, Sütyemez 1, gibi
Dış Kabuk Rengi → Açık sarı ** Maraş 18, Chandler, Kaman 1, Sütyemez 1, Serr gibi
İç Rengi → Beyaz, Açık sarı ** Maraş 18, Chandler, Kaman 1, Sütyemez 1, Serr, Şebin gibi
İç Damarlanma Durumu → Düz, Az , ** Maraş 18 gibi
a- Yaz Sıcakları: Yüksek Yaz sıcakları meyvelerde güneş yanıklığı nedeniyle iç kararması meydana getirmektedir. Buda meyve iç kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu yüzden yaz sıcaklarının yüksek olduğu yerlerde güneşin etkisine daha dayanıklı çeşitler seçilmeli ya da güneş yanıklığına karşı tedbirler alınmalıdır.
Ayrıca bölgenin rakımı; yaz sıcaklıkları (güneş yanıklıkları), oransal nem (antraknoz gibi hastalıklar) durumu ve soğuklama ihtiyacının giderilmesi açısından ceviz çeşidi seçimi için çok önemlidir. Ceviz yetiştiriciliği yapılacak bölgede sulama açısından su varlığı çok önemlidir. ****Su yoksa cevizde yoktur.
Sonuç itibariyle çeşit seçiminde genel ceviz yetiştiriciliği kuralları çerçevesinde tüm faktörleri birlikte düşünerek karar vermek esastır.
İyi Bir Fidan; sağlıklı, kaliteli sertifikalı fidan demektir.
* Fidanın üzerinde yara, kırık, derin çizik, soyuk vs olmamalıdır
* Elbette aşılı olmalıdır (çelikle çoğalan nar zeytin incir gibi bitkiler olmayabilir)
* Aşı yeri kapanmış olmalı,
* İsmine doğru olmalıdır (hangi çeşitle aşılı olduğu bilinmeli)
* Sertifikalı (çeşidi hatta anacını belli olduğunu gösteren belge )
* Gövde düzgün ve pişkin, gözler iyi teşekkül etmiş olmalı,
* Kök sistemi güçlü olmalı (bol saçak köklü olmalı)
* Fidanın anaç kısmı 1-2 yaşlı olmalı
* Çeşit ve anaç gereken boyda ve kalınlıkta olmalı (çok kalın çok boylu bir fidan iyi bir fidan demek değildir).